Selecteer een pagina

Naast het besef dat we elke maand een volle- en en nieuwe maan hebben lijkt de runner up van bekende astrologische fenomenen wel de Mercurius retrograde periode te zijn. Drie tot vier keer per jaar krijgt Mercurius, onze boodschapper van de Goden, enorm slechte pers in de (sociale) media.  

Ik moet altijd een beetje grinniken als ik Facebook quotes als: “Grab some wine and keep calm, it’s Mercury retrograde” voorbij zie komen. Blijkbaar heeft dit astrologische fenomeen een plek gekregen in onze hipster cultuur. Ook zie ik dan ineens allerlei Mercury Retrograde Survival gidsen verschijnen. Alsof arme Mercurius de veroorzaker is van alle kommer en kwel in ons leven.

Maar wat betekent Mercurius retrograde nu eigenlijk en hoe kan het ons helpen?

Even wat voedsel voor je brein: een stukje technische astrologie zodat je begrijpt wat er nu eigenlijk precies aan de hand is.

Retrograde betekent: teruggang. En gemiddeld 3 keer per jaar beweegt Mercurius zo’n drie weken achter elkaar terug in de dierenriem. Als een ouderwetse grammofoonplaat bespeelt Mercurius drie keer dezelfde groef. Bijvoorbeeld: Mercurius loopt door de 30 graden van het teken Boogschutter tot hij op een gegeven moment op 29 graden uitkomt. Zijn retrogradegang begint en hij beweegt terug in de dierenriem tot zeg 13 graden Boogschutter. Zijn retrogradegang eindigt, Mercurius gaat weer voorwaarts bewegen, en gaat dan dus voor de derde keer over hetzelfde stukje dierenriem. Alsof Mercurius tegen ons zegt: “Zo, en is het nu duidelijk?”.

Het is trouwens niet zo dat Mercurius die dag na dag rustig zijn gang van oost naar west aan de hemel maakt ineens besluit om de andere kant op te lopen. Dat de zon, maan en planeten altijd van oost naar west lijken te bewegen komt door de draaiing van de aarde. Mercurius is veruit de snelste planeet van ons zonnestelsel. Met zijn duizelingwekkende snelheid heeft hij slechts 88 dagen nodig om zijn omloop om de zon te voltooien. Mercurius draait dus sneller om de zon dan de aarde en beweegt zich continu in de binnenbaan tussen zon en aarde.

Het is alsof Mercurius ons uitnodigt om nog eens terug te gaan, de zaken opnieuw te bekijken, te evalueren.

Voordat ik je helemaal kwijtraak een waarschijnlijk herkenbaar beeld: je zit in een langzaam rijdende trein terwijl er tegelijkertijd een andere trein met dezelfde snelheid naast je rijdt. Die andere trein geeft gas en het LIJKT alsof jouw trein ineens achteruitrijdt. Zo ook met Mercurius, het is niet een LETTERLIJKE teruggang aan de hemel maar een SCHIJNBARE. Dat klinkt als een mindfuck en dat is het misschien ook als je er teveel over nadenkt.

Eén van de fundamenten waarop astrologie rust is het hermetische principe van overeenstemming: Zo boven Zo beneden. En of het nou IS of LIJKT, de beweging AAN de hemel symboliseert een beweging IN ons.

Drie keer over dezelfde groef in de grammofoonplaat dus. En wat is daar nu de meer filosofische betekenis van? Het is alsof Mercurius ons uitnodigt om nog eens terug te gaan, de zaken opnieuw te bekijken, te evalueren. Mercurius representeert onze communicatie: spreken, luisteren, schrijven, etc. Mercurius representeert ook ons denken en leren. Zoals ik al eerder aangaf suist Mercurius met duizelingwekkende snelheid door ons zonnestelsel en dat is symbolisch voor Mercurius in onze psyche. De planeet van snelheid dus. Lichtsnelheid soms. En tijdens zijn retrogradegang is de gang er letterlijk uit. Als je op de snelweg rijdt in de vijfde versnelling en je zou de versnelling in z’n achteruit willen zetten dan kan dat niet zonder terug te schakelen of via “z’n vrij”. Oftewel, je moet eerst vertragen en stilstaan voordat je van richting kan veranderen.

Je moet eerst vertragen en stilstaan voordat je van richting kan veranderen.

Een persoonlijk voorbeeld. De laatste maanden ben ik bezig geweest met de ontwikkeling van een online astrologietraining. Ik had Mercurius op mijn hand want oh mijn god ik sta nog verbaasd over de snelheid waarmee ik al het materiaal voor deze module bedacht, beschreven, opgenomen op video en verwerkt heb in een online leeromgeving. Klaar, en hup, meteen lanceren. En hoera, direct enthousiaste studenten die met het materiaal aan de slag gingen. En toen kwam Mercurius retrograde eraan. Langzaam kwam de planeet van snelheid tot stilstand en begon terug over de groef te bewegen. En wat een gave tijd om mijn online training te evalueren. Wat kan er nog beter, wat zou er nog bij kunnen? De feedback van studenten verwerken. Dit is waar Mercurius retrograde voor bedoeld is: alles opnieuw bekijken en NOG beter maken….

Als Mercurius retrograde loopt keert onze communicatie meer naar binnen. We zijn dan vooral bezig met naar onze innerlijke stem luisteren. Notoire symptomen van Mercurius retro zijn dan ook het mislopen van allerlei afspraken of miscommunicatie. We zijn nu eenmaal meer met onszelf bezig dan met anderen en ja, dat kan betekenen dat een afspraak toch niet goed in je agenda gezet is.

Als Mercurius retrograde loopt keert onze communicatie meer naar binnen.

Ook wordt afgeraden om tijdens Mercurius retro contracten te tekenen. En dat heeft ook weer te maken met de eerdergenoemde naar binnen kerende energie. Minder gericht op de kleine lettertjes zijn we geneigd dingen over het hoofd te zien of blijkt achteraf dat de dingen niet zijn wat ze lijken.

Dus om Mercurius te hanteren like a boss; neem zijn uitnodiging aan en onderzoek je innerlijke stem. Wat zegt deze? Is dit wel hoe je de dingen wilt? En kijk nog eens over het werk van de afgelopen tijd heen: is dit de boodschap die je wilt uitdragen? Of kan het nog beter?

Oh ja, en zorg dat je een back up van je computer maakt en dat je niet met je telefoon in je achterzak naar het toilet gaat. Want ook dat is Mercurius retro; met je hoofd ergens anders zitten dan in het hier en nu met alle (dure) gevolgen van dien….

Wil je weten hoe Mercurius retrograde voor jou persoonlijk uitwerkt?

Op mijn Facebookpagina geef ik verdiepingen op astrologische thema’s, extra informatie en regelmatig persoonlijke duidingen van bepaalde planeetstanden.

Wil jij met de Nieuwe Maan jouw nieuwe begin enorme kracht meegeven?

Deel dit bericht