Selecteer een pagina

De term Watermantijdperk zoemt al decennia rond en vormt de inspiratie voor vele spirituele stromingen, leefwijzen en zelfs musicals (“The age of Aquarius” uit Hair). Maar wat betekent het Watermantijdperk nou eigenlijk?

 

“Vertrouw de kinderen; zij dragen het antwoord”

 

Aan de term zit een astronomische en een meer filosofische betekenis vast. In astronomische zin betekent het Watermantijdperk dat het lentepunt (0 graden Ram – het punt waarop de lente begint) in het teken Waterman valt. Onze aarde kun je vergelijken met een tol die draait maar niet rechtop staat. Dat betekent dat de aarde wiebelt om haar aardas en daarmee het lentepunt ook. Als gewone stervelingen merken we daar weinig van; het lentepunt doet er bijna 26.000 jaar over om de ronde langs de dierenriem te maken. Dit betekent dat elk tijdperk zo’n 2.200 jaar duurt.

“We zitten nu zo’n 100 jaar in het gebied van de overgang van het Vissen- naar het Watermantijdperk”

 

En nu zouden we dan in het Watermantijdperk leven. Astronomisch gezien onjuist want we zitten nog in het Vissentijdperk. Maar ja, zoals mijn geliefde leraar altijd zegt: “Wanneer is een kitten een kat?”. Oftewel, het leven laat zich maar zelden zo duidelijk in zwart/wit termen uitdrukken. En als je het grijze gebied in beschouwing neemt zitten we nu zo’n 100 jaar in het gebied van de overgang van het Vissen- naar het Watermantijdperk.

De astrologie laat zich oa. verklaren in één van de zeven Hermetische principes: Zo Boven Zo Beneden. Maar dat gaat in het geval van de tijdperken niet echt op aangezien we technisch gezien nog in het Vissentijdperk zitten. Boven weerspiegelt dus niet Beneden. Maar als je het principe omdraait: Zo Beneden Zo Boven dan werkt het wonderschoon. Want door te kijken naar de dynamieken in onze samenleving kunnen we afleiden dat we wel degelijk in het Watermantijdperk zijn aangekomen.

Na een reis van ca. 2.200 jaar door het Vissentijdperk. Vissen is het teken van eenheid: willen opgaan in het geheel, wij zijn alleen één. Het is de tijd geweest dat de grote rijken en naties gesticht werden (de wil om een eenheid te vormen). Een bijzonder mantra van het Vissentijdperk: Tirannie is beter dan Anarchie. Oftewel: je kunt nog beter onderdrukt worden en in eenheid leven dan uitbreken en er niet meer bij horen. “Ik onderwerp mij aan het land waar ik bij hoor”. Het Vissentijdperk is ook het tijdperk geweest van het ontstaan van de grote religies. Jezus en Gautama Buddha liepen rond op onze aarde. En de tijd van de levenslange en vaak uitgedroogde huwelijken: “Ik geef mijn identiteit nog liever op dan de eenheid van het huwelijk verbreken”.

“Want door te kijken naar de dynamieken in onze samenleving kunnen we afleiden dat we wel degelijk in het Watermantijdperk zijn aangekomen”

 

Wat een scherp contrast met Waterman: het teken wat streeft naar authenticiteit, individualiteit en vrijheid. En je ziet het in onze samenleving: religies, naties, huwelijken en instituten worden instabiel. De hang naar individualiteit wordt steeds sterker zichtbaar; zeker bij de kinderen die de afgelopen decennia geboren zijn. We zijn nog niet helemaal los van Vissen maar overduidelijk begint de beweging richting het authentieke en revolutionaire Waterman zichtbaar te worden.

Maar goed, je zult maar kind of jong volwassene zijn in deze tijd van authenticiteit en individualiteit. Sinds 2011 staat Neptunus in het spirituele Vissen wat de planeet van de spiritualiteit alleen maar krachtiger maakt. Dus sinds 2011 hebben al die kinderen Neptunus in het teken Vissen in hun geboortehoroscoop. Dat betekent dat deze kinderen een soort magische, spirituele blauwdruk dragen, multidimensionaal zijn. Maar nu de zwaartekracht van religie steeds verder verzwakt worden deze kinderen geboren zonder het fundament, de richtlijnen en leiding van religie en samenleving. Dus daar sta je dan op deze aarde met die enorme dosis spiritualiteit die uitgedrukt mag worden op jouw eigen, authentieke manier. “Ik zal authentiek zijn maar hoe doe ik dat zonder inbedding, los van religie en richtlijn?” Overigens geldt dit ook voor alle kinderen en jong volwassenen die vóór 2011 geboren zijn.

“De oude structuren van eenheidsworst werken niet meer”

 

Aan ons ouders, begeleiders, mentoren en leraren van deze bijzondere kinderen de schone taak om hen te steunen en te vertrouwen. Zij dragen het antwoord op de vraagstukken van onze tijd van nature in zich. Astrologisch zichtbaar in hun geboortehoroscoop. De oude structuren van eenheidsworst werken niet meer, zij hebben iets unieks uit te drukken. Hoe kunnen wij de samenleving zo hervormen dat deze kinderen kunnen opbloeien en misschien wel uitgroeien tot de grote inspirators van de nieuwe tijd? En laten we tegelijkertijd iets over onze eigen, unieke bijdrage aan de samenleving leren….

Vertrouw de kinderen; zij dragen het antwoord.

Met de Nieuwe Maan jouw nieuwe begin enorme kracht meegeven